Wat is spierpijn, en wat kun je ertegen doen?
Hoe kom je aan spierpijn en hoe kom je er vanaf? Spierpijn is eigenlijk een reactie op (over)belasting van spieren. Als de belasting fors is, wordt er te weinig zuurstof getransporteerd naar de spieren. Als gevolg hiervan ontstaan er minuscule scheurtjes in het spierweefsel waardoor er melkzuur vormt.
Lees verder
Wat is functioneel trainen? Nikkie legt uit!
Functionele trainingen zijn trainingen die zijn afgestemd op je eigen lichaam, over het algemeen bewegingen uit het dagelijks leven of uit de sport die je beoefent. Een simpel voorbeeld hiervan is het opstaan uit een stoel of het oppakken van een boodschappentas. Dit kan je bijvoorbeeld trainen door middel van een squat. Ook een deadlift is een goed voorbeeld van een functionele oefeningen, denk aan iets oppakken van de grond.
Lees verder
Ik ben zwanger, mag ik nu blijven sporten?
Mag ik blijven sporten tijdens mijn zwangerschap? Dit is een vraag die me vaak werd gesteld in de fitness, en nu helemaal sinds ik zelf zwanger ben. Het antwoord hierop: ja. Houd hiervoor wel rekening met een aantal zaken…
Lees verder
Wat is precies het nut van een eiwitshake?
Eiwitshakes zijn gemaakt van eiwitten in poedervorm, die gemengd worden met melk en/of water en als aanvulling op je voeding worden gebruikt. Iedereen heeft eiwitten nodig om het lichaam te laten functioneren, en de meeste hiervan haal je gewoon uit je normale voeding. De hoeveelheid eiwit die je nodig hebt, verschilt per persoon en hangt onder andere af van je gewicht en hoe intensief je sport. Sporters hebben namelijk extra eiwitten nodig om hun spieren te laten herstellen en om spiermassa te behouden en/of op te bouwen.
Lees verder
Zomerstop? Blijf in shape met deze voetbal specifieke oefeningen!
In de zomervakantie is het belangrijk dat je als voetballer de spieren blijft belasten om ze zo optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Met name in de eerste fase van het voetbalseizoen liggen blessures op de loer omdat je dan geneigd bent te fanatiek van start te gaan. In deze blog zet ik daarom wat praktische oefeningen op een rij zodat jij minder of geen klachten ervaart als het seizoen weer van start gaat.
Lees verder
Last van spierpijn? Met deze tips ben je er zo van af!
Ken je dat gevoel? Ben je net lekker bezig geweest in de sportschool of met je personal trainer… sta je de volgende ochtend ineens een stuk minder makkelijk op en wordt jezelf aankleden ineens een hele uitdaging. Je hebt spierpijn.
Lees verder
Sporten op vakantie zonder sportschool? Zo doe je dat!
De zomervakantie komt er weer aan! Heerlijk aan het strand, in het zwembad of struinend door de straatjes van een mooie stad. Dan wil jij natuurlijk wel die Summerbody behouden waar je zo hard voor gewerkt hebt. Of de sportfrequentie vasthouden die je nu eindelijk goed te pakken hebt.
Lees verder
De zomerstop: Rusten of doortrainen?
Het is voor teamsporters vaak een welkome periode, de zomerstop. Je hoeft even helemaal niets, genieten van je vrije weekend en even niet nadenken over de stand, promotie of degradatie. Ook voor je lichaam is zo'n zomerstop wel lekker. Maar is dat wel echt zo?
Lees verder
Succesverhaal: De kracht van personal training voor mij
Ik ben de 60 gepasseerd en wilde weer lekker gaan sporten. Het was voor mij niet de eerste keer. Ik heb al eerder gefitnest, maar telkens ben ik afgehaakt. Het sporten leverde niet op wat ik wilde, namelijk mezelf beter voelen.
Lees verder
Hot topic: Excentrisch trainen. Hoe werkt het precies?
Excentrisch trainen, of het maken van negatieve herhalingen is een hot topic. In tegenstelling tot concentrisch (positief) trainen, leidt deze vorm van training tot vergroting van de spiermassa, spierkracht en flexibiliteit. Daarnaast zorgt het voor minder blessures, verbetert je coördinatie en draagt het bij aan een sneller genezingsproces.
Lees verder