Sporten zwangerschap

Ik ben zwanger, mag ik nu blijven sporten?

Mag ik blijven sporten tijdens mijn zwangerschap? Dit is een vraag die me vaak werd gesteld in de fitness, en nu helemaal sinds ik zelf zwanger ben. Het antwoord hierop: ja. Houd hiervoor wel rekening met een aantal zaken…

Niet alle sporten zijn goed voor je om uit te voeren tijdens je zwangerschap. Hier moet je wel rekening mee houden. Je lichaam verandert veel tijdens je zwangerschap, ook al zie je van de buitenkant nog niks. Zo heb je een stuk minder energie, wat je misschien al hebt gemerkt tijdens de zwangerschapstest.

Vermoeidheid, gevoelige borsten en misselijkheid zijn een van de meest bekende kwaaltjes. Kwaaltjes die je behoorlijk in de weg kunnen zitten tijdens het sporten. Een opkomende golf van misselijkheid is bijvoorbeeld geen pretje tijdens het zwemmen. Ook kun je last krijgen van kramp in de kuiten tijdens het sporten. Sporten bevordert wel de doorbloeding die de kans op krampen weer vermindert. Het werkt dus twee kanten op.

Tijdens het eerste trimester is je lichaam dubbel zo hard bezig om je baby te vormen. Je hoeft dan niet voor het sporten veel meer te gaan eten, maar zorg dat je wel aan je energiebehoefte voldoet. In het tweede trimester ben je waarschijnlijk minder moe en kun je zelfs energie krijgen van het sporten.

In het derde trimester is je energiebehoefte groter en ben je ook meer toe aan rustmomenten. Je buik is ondertussen flink gegroeid en kan in de weg gaan zitten tijdens het sporten. Dit kun je ook merken aan je ademhaling, je bent eerder buiten adem doordat de baby nu tegen je middenrif zit.

Rond de vierde maand van je zwangerschap krijg je een verslapping van de banden rondom je gewrichten. Dit zal je vooral rondom het bekken en de lage rug merken. Hierdoor is het niet meer verstandig om grote passen te zetten zoals lunges. Ook trainen met zware gewichten is niet aan te raden.

Wat raad ik aan om te blijven doen tijdens je zwangerschap:

– Zwemmen/Aquafit
– Wandelen
– Fietsen
– Yoga/Pilates
– Hardlopen (alleen wanneer je dit al regelmatig deed voor de zwangerschap)

Ga je sporten tijdens je zwangerschap, houd dan rekening met het volgende:

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt tijdens het sporten, je lichaamstemperatuur is namelijk hoger tijdens de zwangerschap. Pas op dat je niet oververhit raakt en houd op tijd pauze om water te drinken.

Twijfel je over een oefening, vraag dan om advies bij een personal trainer, fitnessinstructeur of fysiotherapeut.

Let op je hartslag. Sinds je zwangerschap is je hartslag namelijk gestegen door het extra bloed wat is aangemaakt. Hierdoor is het niet verstandig om met een hoge intensiteit te trainen.

Luister naar je lichaam. Let op een hoge bloeddruk of hartkloppingen, een harde buik en duizeligheid en hoofdpijn.

Andere signalen om te stoppen met sporten zijn:
– Verlies van vruchtwater
– Pijn op de borst
– Onverklaarbare of ongewone buikpijn
– Pijn en plotselinge zwelling in de kuit

Mocht je last krijgen van bovenstaande signalen, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige voordat je het sporten weer oppakt.

Wat misschien wel de belangrijkste tip is: vergelijk je vooral niet met andere zwangere vrouwen. Ik ben erg sportief, maar sinds mijn zwangerschap heb ik erg veel moeite om te sporten. Na het uitvoeren van 10 squats kreeg ik gelijk last van buikkrampen. Luister dus vooral naar je eigen lichaam. Het is jouw zwangerschap en jouw baby!