Zomerstop sporten

De zomerstop: Rusten of doortrainen?

Het is voor teamsporters vaak een welkome periode, de zomerstop. Je hoeft even helemaal niets, genieten van je vrije weekend en even niet nadenken over de stand, promotie of degradatie. Ook voor je lichaam is zo’n zomerstop wel lekker. Maar is dat wel echt zo?

Een weekje niets doen kan je lichaam prima verteren, daar kun je zelfs sterker van worden. Gaat de rustperiode echter langer duren dan een week, dan gaat je lichaam zich aanpassen aan deze (nieuwe) inactieve situatie. Je spierkracht en uithoudingsvermogen gaan achteruit en dat is niet zo gek: “use it, or lose it”.

Het grootste probleem zit hem echter in de achteruitgang van je belastbaarheid. Na 2 weken rust kan je lichaam al minder hebben dan tijdens het seizoen, en na 6 of 8 weken wordt dit echt een probleem. In het begin van de competitie vallen dan ook de meeste blessuregevallen te betreuren. Dit is te herleiden aan de belastbaarheid van de spelers.

Wat moet je dan doen?
Mijn tip is: ga een andere sport doen. Fitness, bootcamp, tennis, zwemmen of volg een zomerstopprogramma. Doe wat je wil, maar doe iets! Zorg dat je spieren, uithoudingsvermogen en daarmee ook je belastbaarheid op peil blijven. Je voorkomt onnodige blessures en je hebt bij aanvang van de competitie een streepje voor op je teamgenoten en tegenstanders.

Mocht je er echt het maximale uit willen halen dan kun je ervoor kiezen om te gaan trainen met een personal trainer. Sport-specifieke krachtoefeningen, explosieve kracht en het uitbouwen van je uithoudingsvermogen en coördinatie. Dit zou je net dat beetje extra kunnen geven om hogerop te komen.

Uiteindelijk wil ik jullie een ding mee geven: geniet van de zomerstop maar ga iets doen om ervoor te zorgen dat je ook optimaal kan genieten van het volgende seizoen. Doe iets!

Groeten, Walter
Personal Trainer Imotivate/Bewegingsdeskundige